Útinaplók 2016

Útinapló Norwich, 2016. augusztus 2-13

Norwich, Catholic Cathedral 

Készítette: Szabados Erika

Egy nagyszerű pedagógus továbbképzésen vehettem részt a TEMPUS Közalapítvány jóvoltából 2016 nyarán.

Nyertes ERASMUS+ KA1 pályázatunk tette lehetővé, hogy egy rendkívül színvonalas kurzuson vegyek részt. A címe: “Tananyagfejlesztés az angol nyelvórán”.

 1. júl. 31-én érkeztünk délután Norwichba, a Kelet-Angliai gyönyörű városba, kb. 10 óra, kimerítő utazás után. Fogadócsaládunk már a buszpályaudvaron várt ránk, így kényelmesen elfoglalhattuk szállásunkat.

A nyugati kertvárosi részben volt Wilsonék háza, csodálatos környezetben, bár kissé távol a városközponttól.

Kolléganőmmel, Azari Évával két kis egyágyas hálószobát kaptunk az emeleten. Nagyon ízlésesen berendezett, kényelmes szobáink voltak. Külön tetszett, hogy házigazdánk nagy állatbarát (már nyugdíjas, de azelőtt egy állatvédelmi szervezetnél dolgozott).

aug. 1. hétfő: A tanfolyam első napja. Az órák délelőtt 9.15-től 12. 45-ig tartottak, délután pedig 14.00-től 16.00-ig.

A reggel az ismerkedéssel telt: 11-en voltunk egy csoportban: egy lengyel, két spanyol, egy Svájcban élő angol, egy Ománban élő ír, egy Kínában élő angol, egy maláj, és egy orosz és egy olasz és egy lengyel kolléga, illetve jómagam Magyarországról. A nemzetközi kitekintés nagyban kiszélesítette rálátásomat nemcsak az európai iskolarendszerre, hanem a tengeren túlira is.

A délelőtt folyamán csoportokban kellett arról ötletelnünk, miért is kell nyelvkönyvet használni a nyelvoktatásban, és egyáltalán kell-e tankönyveket használni. Plakátokat kellet rajzolnunk a csoportokban kidolgozott  elgondolásainkról, papírra vetve ábrázoltuk, mit jelent számunkra a jó tankönyv: iránytű? ugródeszka? szupermarket? biblia? Ezt követően indokolnunk kellett választásunkat, melyik  nyelvkönyvre utaló metafora áll a legközelebb hozzánk. A délelőtt órákat a NILE oktatási igazgatója, Alan Pulverness vezette, aki egy nagynevű, nagy tapasztalatú, Európa szerte ismert tréner az angol tanárképzésben.

A délutáni órákat aznap Joan Sterling tartotta, aki a NILE online tananyagának kidolgozója, és aki szintén nagy tapasztalatokkal rendelkezik a tanárképzés terén. A délutáni foglalkozás témáját a tanítási környezetekhez kapcsolódó előítéletek adták, valamint a különböző nyelvtanári megközelítések.

 

aug. 2. kedd: A délelőtti téma a tankönyvek tartalmának megítélése, a tartalom fogalma és az értékelés. A könyvtárból ki kellett választanunk egy általunk nem használt nyelvkönyvet, és két találomra kiválasztott oldalt értékelni megadott szempontok szerint. A délutáni foglalkozáson Alan Pulverness előadásában megismerkedhettünk a tananyag fejlesztés alapvető elveivel.

aug. 3. szerda: Délelőtt folytattuk Jo-val a tananyag értékelésének elméleti bevezetését, majd a design, és a vizuális megjelenés került górcső alá. Megtanultuk, milyen sokféle kritériumnak kell megfelelne egy igazán jó tankönyvnek.

Minden szerda délután választató workshop foglalkozás volt, illetve vendégelőadóktól hallhattunk előadásokat. Aznap különös élményt jelentett számunkra honfitársunk, Szesztay Margit előadása a kreatív, empatikus és kritikus gondolkodás hármas egységéről.

aug. 4. csütörtök: Az IT roomban töltöttük a délelőttöt, ahol pármunkában megismertük, hogyan lehet a web-es eszközöket felhasználni a tananyagfejlesztés területén. A délutáni előadást meghívott vendégünk, Andy Cowle tartotta, aki több angol nyelvkönyv kiadójánál szerzett nagy tapasztalatot, jelenleg az egyik legnagyobb angliai kiadónál dolgozik.

aug. 5-6.: Csodálatos hétvégét töltöttünk szombaton Cambridge-ben, ahová a NILE munkatársai szerveztek nekünk egész napos kirándulást. Hatalmas élmény volt élőben látni a Cam folyóról gondolázás közben a King’s College impozáns tornyát, gyönyörű rózsaablakaival.

Vasárnap is remekül éreztük magunkat Great Yarmouthban, a tengerparti norfolki kisvárosban, a bájos angol nyaralóhelyen. Az angol kultúra fontos része a futball, vasárnap este emiatt a foci jegyében telt: egy pubban néztük meg a Premier League és az angol bajnokság közötti összecsapást, melyet a bajnokság győztese, a Manchester United nyert meg a Leicester ellen. Nagyon örültünk, hisz nekik szurkoltunk.

 1. hét

A második hét is nagyszerűen folytatódott.

aug. 8. hétfő: Jo-val a délelőtti órán azt vitattuk meg, hogy miért kell, hogy az adott tankönyv kihívást jelentsen a diáknak és tanárnak egyaránt. Miért jelent kihívást bizonyos típusú feladat egyes tanulócsoportoknak, másoknak viszont nem? A tanárnak tisztában kell lennie, mért éppen azt a bizonyos kérdést teszi fel, illetve, milyen választ vár az adott kérdésre. Fontos jól kérdezni, az alacsony hatásfokú kérdések feltevését pedig kerülni kell.

A nap további részében arról tárgyaltunk, milyen tananyaggal érdemes leginkább fejleszteni a receptív és a produktív készségeket (olvasás, hallgatás, illetve írás és beszéd).

aug. 9. kedd: Elkezdtük áttekinteni a különböző tananyagalkotó technikákat, megközelítéseket. Délután Claudia Fradas előadását hallgattuk meg a médiában kiaknázható lehetőségekről, melyek segíthetik azon angoltanárok munkáját, akik kreatívabban szeretnék adaptálni a különböző forrásokban fellelhető autentikus szövegeket.

aug. 10.szerda: A szerdai napon a megfelelő feladatadási, instruálási technikákat tekintettük át, illetve azt is, hogyan írjunk helyesen tanári feljegyzéseket.

Délután a választható workshop helyett (az iskola külön engedélyével) a fogadó családdal mentünk el hajótúrára a Broads-ra, ahol megismerkedhettünk a csatornarendszer csodálatos vadvízi élővilágával. Csodálatos fauna és flóra jellemzi ezt a vidéket. A természet csodálata közben jutott időnk a környék történelmi hátterét is megismerni.

aug. 11. csütörtök: Ezt az egész napot a digitális tananyagok megalkotásának technikáival ismerkedhettünk, csoportmunkában, az IT roomban. Nagyon fontos része volt ez a tanfolyamnak, hisz rengeteg új technikát ismerhettünk meg. Pl. az “Edmodo” felület, ahol meg lehet osztani óravázlatokat más kollégákkal, illetve feladatokat tehetünk fel diákjaink számára, és a visszajelzéseket is adhatunk itt munkájukról.

aug. 12. péntek: A csütörtöki munka folytatása következett, melyet a kiselőadások követtek. Jómagam egy videós órát terveztem, Lucie-vel adtuk elő, mely nagyon jól sikerült. Az óra célja annak a bemutatása volt, hogyan lehet videoklipet hasznosan beépíteni a tanórai anyagba.

Délután a kurzuszárásra került sor, majd a búcsúteára a Norwich Katedrálisban, csodálatos történelmi környezetben. Minden csoport részt vett a teadélutánon. Megbeszéltük, hogy tartani fogjuk a kapcsolatot, egy évig még az iskola Moodle rendszerén tudunk kommunikálni, utána pedig a közös zárt Facebook oldalunkon , illetve e-mailen keresztül.

A NILE kurzusról konkrét feladatbankkal tértem haza, melyet minden részt vevő megkapott. Érdekes a feladatok rendszerezése: az angol ABC minden betűjéhez rendeltek egy-egy érdekes angol órai gyakorlatot. Az én személyes kedvencem a következő:

“I, Inner Emotions” a gyakorlat címe, mely belső érzéseket jelent:

A feladat célja a helyes angol intonáció gyakorlása.

 1. Első lépésben a tanár felrajzol három smiley-t a táblára egy mosolygósat, egy semlegeset és egy szomorút.
 2. A tanár modellezi a három érzelemnek megfelelően a “Hogy vagy?” kérdésre adott választ a megfelelő intonációval: élesen emelkedő-ereszkedő, közepesen emelkedő-ereszkedő, illetve kissé emelkedő majd ereszkedő intonációval.
 3. Csoportokban kell utána válaszolniuk ugyanerre a kérdésre, de úgy, hogy nem szavakkal válaszolnak, csak az intonációt használva.
 4. A következő lépésben a tanulók találnak ki kérdéseket, lehetőleg olyanokat, melyek érzelmi reakciót válthatnak ki: pl. Mit gondolsz a mai időjárásról?
 5. A csoportok összekeverednek, és a tanulók elkezdik a többi csoportban lévő diáktársaiknak is feltenni kérdéseiket, de a válaszadók minding csak imitálják a választ a megfelelő intonációval. A kérdez feladata, hogy kitalálja azt a tényleges, konkrét választ, mely az intonációs minta mögött rejlik.

__________________________________________________________________________________________________

Útinapló, Cambridge, 2016. július 31.- augusztus-13.

Készítette: Kapásné Gavlik Zsuzsanna

 1. július 31. /vasárnap/

Érkezés Cambridge-be, búcsú a kolléganőktől, akik továbbutaznak Norwichba. A szobák elfoglalásáig van időnk megcsodálni a Homerton College campusát, amely az elkövetkezendő két hétben az otthonunk lesz.

„Welcome to Bell Teacher Campus”, üdvözli a résztvevőket Jim Scrivener, a nyári kurzusainkat szervező Bell nyelviskola vezetője. Az ismerkedési est megadja a tanárképző turnus alaphangulatát. Megtudjuk, hogy majdnem százan vagyunk, több mint húsz országból.

 1. augusztus 1. /hétfő/

A képzésnyitó összejövetelen megtudjuk, ki, hol fogja tartani a kurzusainkat; milyen plenáris előadásokat látogathatunk. Az ún. Cultural talks témái nagyon izgalmasak, ahogy a szabadon választható workshopok is. Órarend, mappa, campus térkép, kollégiumi házirend, minden szükséges információt megkapunk.

A „Contemporary English” csoport órái a Mary Allan Building második emeletén, a 218-as teremben kezdődnek. Tanárunk, Lis Harrison nagy név a szakmában. Nyolc ország képviselői ülik körül a három asztalt, ahol a kiscsoportos feladatokat végezzük: van spanyol, lengyel, bolgár, holland, szlovén, szlovák és egy kazahsztáni csoporttársam is. Már első nap olvasunk aktuális újság cikkeket és tanítjuk egymást az azokban megjelenő, az elmúlt évtizedek szociális és kulturális változásait tükröző szavakra, szófordulatokra.

 1. augusztus 2. /kedd/

A mai napon megkapjuk az első házi feladatot: péntekre fel kell készülnünk egy szabadon választott cikk feldolgozásával. Lis rengeteg, különböző témakörökről szóló, aktuális cikket hoz. Az egyik kedvenc szókincstanítási módszerem következik, a mai brit nyelvben gyakran használt kifejezésekkel. A kurzus fontos részét képezi a kulturális utalásokkal való foglalkozás. A britek életének fontos terei a pubok. Tanárunk prezentációja bevezet minket nemcsak ezeknek a közösségi tereknek a tradícióiba, de hasznos kifejezéseket is tanulunk.

Ma van a cambridge-i idegenvezetős városnézés is. Felejthetetlen az első séta az ódon épületek között és az ismerkedés ezzel a nagy múltú várossal. Este megkapjuk a tájékoztatást a hétvégi kirándulásokról is.

 1. augusztus 3. /szerda/

A mai nap is mikro tanítással kezdődik, utána összefoglaljuk, milyen különböző új szóképzési módok vannak. A délután a kiejtés változásainak tanulmányozásával telik, interaktív módon. Segítenek ebben minket filmfelvételek, pl. Jamie Oliver egyik műsorából.

A mai workshopok közül az íráskészség fejlesztésével foglalkozót választottam. Igazi műhelymunka, már az elejétől fogva hosszabb-rövidebb üzeneteket, leveleket váltunk. egymással. Oktatónktól hasznos feladatgyűjteményt is kapunk.

 1. augusztus 4. /csütörtök/

Reggel Erasmus+ Mobility tájékoztató. Magyarok összesen hatan vagyunk: három fővárosi, egy makói, egy ürömi és egy dunaújvárosi. Kurzusunkon a kortárs nyelvhasználatban előforduló vonzatos igék ma a téma. Sok az új, vagy eddig másként használt kifejezés. Sokat nevetünk a rajzzal vagy testbeszéddel eljátszott kifejezéseken.

Az estére meghirdetett pub kvízen öten alakítjuk meg a Fabulous Five fantázia nevű nemzetközi csapatot és megnyerjük a versenyt! Érdekes kérdések, becsületes feladatmegoldás és pontozás, jó társaság és csapatmunka: a diákjaimmal otthon is kipróbálom.

 1. augusztus 5. /péntek/

Ma a prezentációkkal kezdünk, sok az érdekes, különböző téma, amit a cikkek felvetnek. Én végül a 16 évesek iskola választásáról szólót dolgoztam ki. Valódi eszmecsere alakul ki a különböző témafelvetések után, sokat beszélgetünk minderről a csoporttársaimmal. Hasznos betekintést kapok a különböző iskolarendszerek működésébe és a nyelvtanárokat érintő kérdésekbe.

A mai nap kicsit rövidebb, mert campus fotó készül, és feedbacket is kell adnunk a képzés első hetéről. Délután Ely-be megyünk, ahol megcsodálhatjuk a lenyűgöző katedrálist és Oliver Cromwell házát.

 1. augusztus 6. /szombat/

Irány London, ami egy szabadon választott kirándulás.

 1. augusztus 7. /vasárnap/

Sandringhambe megyünk, a királyi család egyik kedvelt vidéki rezidenciájába. A birtokon lévő múzeum gazdag gyűjteménye és a család által használt kis templom együttesen nyújt betekintést a Windsorok múltjába és jelenébe. Utána elmegyünk a tengerhez és elvegyülünk a hagyományos brit vidéki promenád forgatagában Hunstantonban.

 1. augusztus 8. /hétfő/

Ma hosszú napunk van, sok órával. Sok jó ötletet kapunk a saját angol óráinkhoz a keresztrejtvények, karikatúrák, versek felhasználásáról. Szatirikus cikkeket dolgozunk fel a Saturday Telegraph Magazine társadalmi sztereotípiákat kipellengérező rovatából.

Az estét a hagyományos puntingggal, csónakázással zárjuk a Cam folyón. Felejthetetlen élmény!

 1. augusztus 9. /kedd/

A mai az egyik legérdekesebbnek ígérkező téma: Milyen eufémizmusokat használnak az angolban; mi számít politikailag korrekt szóhasználatnak és mi nem; hogyan ne sértsünk meg etnikai csoportokat és társadalmi rétegeket? Sokat tanulhatnak belőle majd a tanítványaink is, nemcsak új szavakat, hanem toleranciát és egy esetleges nemzetközi tanulási vagy munkakörnyezetben való eligazodást.

Ma workshop is van és cultural talk is. Sajnos egy időben van sok érdekes téma. A két legnépszerűbb előadás egyike a Brexitről szól. A műhelyfoglalkozásokból a Poetry in the classroom címűt választom. Nem csalódom, nagyon érdekes, kreatív dolgokat csinálunk.

Ma van a Cambridge University Press hagyományos könyvesbolti fogadása. A tanáraink között több szerző is van!

 1. augusztus 10. /szerda/

Ma a grammatika változásaival foglalkozunk. Lis sajtótermékek, televíziós műsorok és a hétköznapok nyelvhasználatával szembesít minket, amikből kitűnik, sok szabály átalakult, megengedőbbé vált 21. század elejére. Elengedhetetlen tudnunk, mikor, milyen stílusban, helyzetben mi elfogadható. A binomiálisok gazdag tárházával is tovább ismerkedünk. A tudásmegosztás jól működik a csapatban: lesz sok link és weboldal, amit fel tudok majd használni a tanítás során. A mai plenáris előadás a többnyelvű (multilingual) angol tanárról szól.

Egy ideje minden szabad időmet a városban töltöm. Még mindig sok nevezetesség vár felfedezésre.

 1. augusztus 11. /csütörtök/

Minden reggel más tart nálunk mikro tanítást. Kimeríthetetlen az angol nyelv szókincse: ismét új vagy új jelentéssel bíró kifejezéseket tanulunk a sajtónyelvből. Fókuszban a „legforróbb” témák, elsősorban a Brexit, és közéleti szereplők. A mai Cultural talk a brit szokásokról szól: mit illik és mit nem a hétköznapi kommunikációban.

 1. augusztus 12. /péntek/

Összefoglaljuk az eddig tanultakat, megosztjuk egymással a majd felhasználható módszereket, és kitöltjük az online feedback sheet-et is. Megbeszéljük későbbi kapcsolattartásunk módjait, pl. az Edmodo.com-on. Körvonalazódik egy későbbi kapcsolattartás lehetősége is a spanyol és lengyel kolléganőkkel és iskoláikkal.

Azután irány a búcsú összejövetel. A mienk az idei nyár utolsó turnusa. Ennek megfelelően felfokozott a hangulat. A végén még az Auld Lang Syne-t is elénekeljük, kart karba öltve, közösen. Nemcsak a csoporttársaktól, de több kedves iskolatársamtól is búcsút veszek.

 1. augusztus 13. /szombat/

Búcsú a campustól. Utazás haza repülővel, az Erasmus+ team tagjaival.

A nagyon tartalmas módszertani adatbankból, amivel a kurzus során gazdagodtam, a kortárs angol nyelv szókincsének elsajátítását célzó, csoport és pár munkát igénylő tevékenységet választottam:

 1. A feladatot először a tanár illusztrálja azzal, hogy bemutat egy példát, és közösen összegyűjtik a jó szómagyarázat ismérveit.

2.Csoportokban dolgoznak a tanulók. Kapnak szókártyákon kifejezéseket és a hozzájuk tartozó definíciókat. A saját csoportjukban azonosítják, hogy melyik szóhoz melyik meghatározás illik.

 1. Ezután párokban gyártanak az újonnan kapott kifejezésekhez még kettő, hamis, szómagyarázatot.
 2. Ezeket az igazi definícióval együtt elmondják a többi csoportnak, akiknek szavazniuk kell arról, melyiket tartják valósnak.

A feladatmegoldás során a tanulóknak szorosan együtt kell működniük és minél meggyőzőbben kell érvelniük. Mindez fejleszti a beszédkészséget. A felhasznált kifejezések pedig az írott és elektronikus sajtó nyelvezetének jobb megértését segítik elő, elsősorban középhaladó-haladó csoportokban.

__________________________________________________________________________________________________

Szöveges beszámoló a 2016 július 16- július 30-a között lezajlott ERASMUS + Nizza-i továbbképzésről

Már összeszokott csapatként kezdtünk hozzá 2015-ben Szabados Erika vezetésével egy újabb  ERASMUS +pályázat megírásához. Lelkesedésünket az adta, hogy 2014-ben nyertünk már egy pályázatunkkal és a csapat összes tagja kiutazhatott az általa kiválasztott célországba: Az alapteam-hez bevontunk még lelkes kollégákat. Törekedtünk arra, hogy minden munkaközösségből kapcsolódjanak be munkatársak, akik a nyelvtudásukat és szakmai tapasztalataikat is fejleszteni akarták. Az új csapattal a tehetséggondozást céloztuk meg a legfontosabb fejlesztendő területnek, így eköré a téma köré kerestünk tanfolyamokat a résztvevőknek is. Ez a cél szintén jól beleillett az iskola európai fejlesztési tervébe. Mivel már másodszor álltunk neki a pályázatírásnak a munka sokkal gördülékenyebben ment. Jól elosztottuk az elvégzendő feladatokat és új lendületet is kaptunk az újonnan belépett kollégák ötleteiből.

Sajnos a 2015. évben nem nyertünk a pályázatunkkal, csak a tartaléklistára kerültünk. Először el voltunk keseredve, hogy csak a tartaléklistára kerültünk, mert azt hittük, hogy így nincs lehetőségünk kiutazni, de meglepetésünkre novemberben jött a hír, hogy maradt pénz az ösztöndíjkeretből, ezért a 9 főből 4 fő mégis részt vehet majd 2016-ban a külföldi továbbképzéseken. Ennek az elcsúsztatott indulásnak aztán azért is örültünk, mert így mindenre előre megérkezett a pénz és a repülőjegyeinket, szállásunkat is időben el tudtuk intézni. Szabados Erika és Kapásné Gavlik Zsuzsanna Angliába, Polányiné Boldog Katalin Németországba Régensbourgba, én pedig Franciaországba mehettem.

Franciaországba, Nizzába (Nice) nyertem el egy kéthetes ösztöndíjat az Alpha-b nyelviskolába. A tanfolyamom július 18-tól július 29-éig tartott. A nizza-i tanfolyamot olyan francia tanároknak hirdették meg, akik mint idegen nyelv tanítják a nyelvet.Az iskola személyzete segítőkész volt, bár kicsit kevesebb programot szerveztek, mint a Cannes- i iskolában. Az ebédet mindenki egyénileg oldotta meg, de a csoport sokszor együtt ült be valahová enni, bár az ebédidő( kb. 50 perc) nem volt túl hosszú.

A hely mesésnek ígérkezett, de indulás előtt két nappal jött a hír a nizza-iterorrtámadásról, mely nagyon megijesztett. kalandvágyból mégis elindultam, bár eléggé tartottam a támadás veszélyétől. Nizza kicsit szomorkásabb is volt, tele felfegyverzett katonákkal és rendőrökkel. Rengeteg civil rendőrt is láttam. A terrortámadás emlékhelye is szívet tépő volt, de a munka mégis elindult hétfőn. Egy magyar kolléganő nem is érkezett meg, nem tudjuk miért, így a csapat 8 főből állt: 3 magyar hölgy, egy osztrák, egy német, egy svájci kolléganő és egy spanyol hölgy mellé volt egy spanyol férfitanár is. Remek volt ez a nemzetköziessége a csoportnak. Jó volt látni, hogy sokszor milyen különböző szemszögből nézzük a világot, sokszor pedig mégis egyformán látunk dolgokat.

Az előirányzott programban kisebb változások voltak és francia módra még a hétfőn kapott programváltozáshoz képest is volt olyan délután, amikor más előadáson, szemináriumon vettünk részt. Délelőttönként Laurent Primi vezette a foglalkozásainkat. Ez egyfajta állandóságot biztosított, a tanfolyamnak. A kurzust közvetlen stílusban, sok humorral vezette Laurent. Letegeződtünk rögtön az elején, így még kötetlenebb lett minden óránk. Délután pedig mindig más tanár tartotta az órákat. Ez pedig biztosította a tanfolyam számára a színes változatosságot. Úgy éreztük, hogy minden pedagógus az általa legkedveltebb és legelmélyültebben ismert témát vezette nekünk elő és a saját metodikai arzenáljából kaptunk egy szép csokrot. Így rendkívül érdekesek és sokrétűek voltak ezek az órák is, a délelőtti megbízhatóan felvezetett állandóság mellett.

 

Délelőttönként nehezebb nyelvtani témákkal foglalkoztunk 9-től 10 óra 40-ig, utána pedig ezeknek a nyelvtani kategóriáknak a megtanítására kaptunk nagyon sok praktikus ötletet 11 től 12 óra 20 percig. Egy rövid ebédszünet után 13 óra 15 perckor kezdtünk neki újra a munkának és 15 óra 30 perckor fejeztük be, bár sokszor nem tudtuk lezárni az adott témát, így a délután csak háromnegyed négykor, négykor ért véget. A fakultatív vagy egyéni programok (strandolás, kirándulás) csak ezután kezdődhettek. A hétvégén -az iskola által szervezett program helyett- egyéni szervezésben mentünk el Európa „Grand Canyon”-jába a Verdon –szurdokjába( LesGorges du Verdon). Bejártuk szinte egész Nizzá-t. Elmentünk még megnézni VillefranchesurMer-t, ami egy kis falu Nizzától néhány kilométerre. A nizzaiak nagyon kedvelik a strandját, mert kisebb kövek vannak itt, mint Nizzá-ban. Megnéztük Villefranchesur Mer legtávolabbi pontját is CapFerrat-t. Voltunk Eze-ben a középkori városban és a nemzeti parkjában. Jártunk Beaulieu-ben, Antibes-ban, Cannes-ban. Ellátogattunk Monte Carlóba és Monacoba is. Megemlíteném, hogy a Riviérán szerintem nagyon olcsó a buszközlekedés. Egy nizzai tömegközlekedési jegy áráért (1 Euró 50 centért) be tudjuk járni az összes turisztikai látványosságot. Így plMonaco-ba 3 euróért mentünk át oda-vissza, ami magyarországi viszonylatban is baráti árnak tekinthető.

Ezen a tanfolyamon nagyon sok hasznos információt, tapasztalatot szereztem főleg módszertanilag. Megerősítettem nyelvtani ismereteimet is. Szintén fejlődött a beszédértésem és beszédkészségem. Ugyancsak rengeteg új és inspiráló ötletet kaptam a francia civilizáció és annak tanítása területén. Aktuális és friss internetes oldalakat mutattak nekünk és útmutatást is annak felhasználására a nyelvórákon. A hazahozott módszertani bőröndömből említenék a teljesség igénye nélkül néhány számomra nagyon ötletesnek ítélt feladatot, amit eddig én nem használtam nyelvtanárként, de most feltétlenül beemelem a tanítási gyakorlatomba. Pl. meglepően vettem észre, hogy az általam magyarból használt játék a fekete fehér igen nem milyen jól használható nyelvórán is. A feladatban kerülni kell ezeknek a szavaknak a használatát ezzel késztetve a tanulókat a változatosabb és hosszabb mondatokat alkotására. Pl( Tuaimes la musique? Bien sûr, je l’adore. = Szereted a zenét? Természetesen, imádom.) A magyar órákon szintén használom a szókígyó feladatot. Egy tanuló kezdi, mond egy szót és az utána következő tanuló elmondja az előző tanuló szavát és hozzáteszi a sajátját is. Így kialakul a szókígyó. Magyar nyelvtanból lehet ezt használni a szófajok gyakorlására. Lehet az utolsó betűvel kezdeni a következő szót vagy az utolsó szótaggal és így tovább. Ezt a feladatot átalakították át, hogy a nyelvtanítás szolgálja. Pl. egy adott témakörben használhatjuk mondjuk a környezetvédelem szókincsének gyakorlására. Az első tanuló mond egy szót, egy mondatot, a második megismétli és hozzáteszi a saját szavát vagy mondatát. Ez a feladat kiváló óra elején az adott szókincs átismétlésére. Mind két játékos feladatot ismerjük, de így „újrahasznosíthatjuk, sőt tovább is gondolhatjuk.

Összességében nagyon jól éreztem magam és sokat tanultam illetve megújítottam a tudásomat. Olyan volt ez a két hét számomra, mint egy vérfrissítés. Rengeteg új ötletet kaptam és használni is fogom a következő tanévekben. A csoportból több tanár dolgozik olyan középiskolában, mint mi. Így lehet, hogy lehetőségünk lesz kapcsolatépítésre egy másik középiskolával. Ismét szívesen bíztatnék mindenkit a pályázásra, de azt is el kell újra mondanom, hogy nagyon meg kell érte dolgozni. Köszönöm a teamünknek és Müllerné Ódor Mariann igazgató asszonyunknak és különösen Szabados Erikának, aki irányított bennünket néha nagyon is határozottan, de ha ő nincs, mi feladtuk volna. Örülök, hogy jobban megismerhettem őket. Köszönöm a dunaújvárosi és székesfehérvári KLIK munkatársainak hozzáállását, segítő támogatását. Örültünk volna, ha mindenkinek sikerül kijutni és nem is adjuk fel ezirányú  próbálkozásunkat, mert hiszünk benne, hogy a világlátás jót tesz az iskola tantestületének szemléletének kiszélesítésében, fejlődésében, innovatív kezdeményezési kedvében.

Dunaújváros, 2016. 08. 02.Szeitlné Mészáros Márta

__________________________________________________________________________________________________

Regensburg (Németország), 2016. 07. 31-től 08. 13-ig

A tanfolyam címe, amelyen 2016. augusztus 1-től augusztus 12-ig vettem részt:

Auffrischungskurs für Deutschlehrer: „Methoden und Sprache” – Módszertani és nyelvi kurzus német nyelvtanároknak.

 

Szakmai pályafutásom során ez volt a második módszertani továbbképzésen, mely német nyelvterületen volt. Ennek ellenére nagy izgalommal utaztam a gyönyörű Regensburgba.

 1. augusztus 31.

Érkezés az esti órákban Regensburgba. Az iskola a város szívében van, és óriási szerencse, hogy egy épületben helyezkedik el a szállással. A nyelviskola adminisztrátora fogad, bemutatja a szállást, segít a formalitások elvégzésében és ismerteti az előttem álló két hét programját. Egy négyszobás apartmanban kapok egyszemélyes szobát. Az apartman nagyon igényes, a konyha mindennel felszerelt, ingyenes wifi minden helyiségben.. Szobám a második emeleten van, ugyanebben az épületben a negyedik emeleten vannak az intézet tantermei, ahol a kurzusokat tartják.

A kurzusok résztvevőinek nagy többsége szintén az intézet kollégiumában lakik, de laktak néhányan német fogadó családoknál.

 

augusztus 1.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam. A csoportban 10-en vagyunk: egy bolgár, egy szlovák, kettő cseh, kettő magyar, négy lengyel, valamennyien pedagógus, német nyelvtanárok. Az első délelőtt csak ismerkedéssel telik.

Ebéd egy közeli vendéglőben.

Délután 13.30-tól 15.30-ig módszertani foglalkozás, melynek témája „Játékos gyakorlatok a tanórán”.

17 órától gyalogos városnézés idegenvezetővel, majd csapatépítés egy Duna-parti sörözőben.

 

augusztus 2.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam. A lengyel pedagógusok bemutatják a lengyelországi oktatási rendszert, valamint iskolájukat.

Ebéd egy közeli vendéglőben.

Délután 13.30-tól 15.30-ig módszertani foglalkozás. A téma: Fonetika. A foglalkozást tartó tanár nagyon sok kiejtést javító gyakorlatot mutat be és több oldalnyi nyelvtörővel lát el minket.

Este mozifilm a regensburgi híres szabadtéri filmszínházban.

 

augusztus 3.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam. A cseh és szlovák pedagógusok bemutatják oktatási rendszerüket, valamint iskolájukat.

Ebéd egy közeli vendéglőben.

Délután hajókirándulás a hírnév templomaként ismertté vált Walhalla-hoz.

augusztus 4.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam. A bolgár pedagógus bemutatja a bolgár oktatási rendszert, valamint iskoláját..

Ebéd egy közeli vendéglőben.

Délután 13.30-tól 15.30-ig módszertani foglalkozás. A téma: Zene a nyelvórán. Ismét nagyon sok hasznos ötletet kapunk. A foglalkozást tartó tanártól hanganyagokot és hozzájuk tartozó feladatlapokat kapunk útravalóul.

Este ellátogatunk a Kneitinger sörfőzdébe, ahol ízelítőt kapunk a német sörgyártás történelméből, technológiájából, végül „Sördiplomával” távozunk.

 

augusztus 5.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam. A mai délelőtt magyar kolléganőmmel a hazai oktatási rendszert és iskoláinkat mutatjuk be.

Ebéd egy közeli vendéglőben.

Délután 13.30-tól 15.30-ig bajor délután. A lelkes tanárnő nemcsak Bajorországot mutatja be, hanem beöltöztet minket bajor népviseletbe, bajor ételeket kóstoltat és bajor nyelven megtanít bemutatkozni.

Este ellátogatunk a Regensburgban található Thurn und Taxis kastélyba.

 

augusztus 6.

Egész napos buszos kirándulás Münchenbe.

 

augusztus 7.

Egész napos kirándulás Abensbergbe.

 

augusztus 8.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam. Betekintést kapunk, hogyan változik a német nyelv az angol nyelv hatására, jegyzéket kapunk azokból az angol szavakból, melyek nap mint nap használatosak a társalgásban.

Ebéd egy közeli vendéglőben.

Délután 13.30-tól 15.30-ig módszertani foglalkozás. A téma: Országismeret.

Este kötetlen beszélgetés a csoporttársakkal egy sörözőben.

 

augusztus 9.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam. Tovább ismerkedünk az anglicizmusokkal.

Ebéd egy közeli vendéglőben.

Délután 13.30-tól 15.30-ig módszertani foglalkozás. A téma: Kreatív írás. A tanárnőtől egy egész kis feladatgyűjteményt kapunk, melynek valamennyi gyakorlatát a tanítás során fel tudjuk használni.

Este séta a történelmi belvárosban idegenvezető kíséretében.

 

augusztus 10.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam.

Ebéd egy közeli vendéglőben.

Délután látogatás idegenvezetéssel a regensburgi BMW gyárban.

 

augusztus 11.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam.

Ebéd egy közeli vendéglőben.

Délután 13.30-tól 15.30-ig módszertani foglalkozás. A téma: Német termékek és történetük.

Este a városi hajómúzeumba mentünk.

 

 

augusztus 12.

Délelőtt 9.00-tól 12.30-ig nyelvtanfolyam.

Ebéd egy igazi bajor vendéglőben, ahol az iskola igazgatója lát bennünket vendégül. Megkér minket, hogy értékeljük az elmúlt két hetet, osszuk meg vele a jó és a rossz tapasztalatainkat is. Kikéri javaslatunkat, miben kell a nyelviskolának még fejlődnie, milyen további programokra van még szükség.

Este búcsúzás a csoporttársaktól.

 

augusztus 13.

Csomagolás és indulás haza.

 

A kurzus címében említett két fő cél (nyelv, módszer) a két hét alatt tökéletesen megvalósult. Nyelvtudásom sokat fejlődött, módszertanilag rengeteg ötlettel gazdagodtam. A tanfolyamon szerzett ismereteket a pedagógiai munkámban remekül tudom hasznosítani.

Leave a Reply